Domain lecserélése új domainre

Szerző: Optimalizáló - Dátum: - Kategória: Keresőoptimalizálás

Ha szeretnéd leccserélni a régi domain nevedet, de félsz, hogy elveszíted a google pozíciókat, látogatókat akkor szeretnék mutatni neked egy jó példát, hogy valamikor még jót is tehetünk a keresési találatoknak, ha domaint váltunk.

Egy nagyon régi domain nevet cseréltünk le, egy nagyon terjedelmes oldalnál, azért mondom, hogy terjedelmes, mert több mint 500.000 indexelt oldal volt a váltás előtt:

Az indexelt oldalak száma szépen esik vissza, ahogyan a google cseréli az új domainre az indexeléseket és lássuk az új domain indexelését:

Szerencsére elég gyorsan indexeli az oldalt, de természetesen nem ez a lényeg, hanem a google-től kapott látogatók száma.

Az utolsó 3 hónap search console látogatások a régi domain neven:

Az ábrán az látszik, hogy nagyjából 3-4000 látogatót kapott a google-től az oldal és a domain csere után szépen lecsökken a google ből a kattintás.

És lássuk mi történt az új domainnal:

Itt annyi, hogy a search console csak onnantól mutatja a grafikont amikor már be lett állítva, így ha ráhelyeznénk a másik diagramra akkor összébb kellene tolni, de a dátumon láthatjátok. De a lényeg, hogy most a google-ből érkező kattintások már elérték a napi 8-10.000 kattintást/nap.

Így azt hiszem kimondhatjuk, hogy a domain váltás nagyon sikeres volt.

De miért is váltottunk domain nevet az oldalnál? A fő ok nem kereső optimalizálás volt hanem, a domain amit lecseréltünk támadható lehet egy védjegynek köszönhetően, így mielőtt bármi is történne lecseréltük, hogy ha esetleg el szeretnék venni a domaint addigra átadja az erejét az új támadhatatlan domainnek.

Az új domain teljesen új, vagyis még soha nem volt előtte regisztrálva, használva.

Mi lehet az oka annak, hogy ekkorát nőtt a látogatottság a domain cserének köszönhetően?

Pontosan én se tudom, régen volt olyan, hogy ha kapott egy domain bármilyen google algoritmus büntetést akkor a legjobb megoldás egy új domainre való átirányítás volt, mert a linkek erejét átadta a 301-es átirányítás, de a büntetést nem, régen sokszor használtam ezt amikor belestem egy pingvin vagy bármilyen büntetésbe és sokszor volt, hogy még jobb eredményeket hozott utána az oldal, de ez egy idő után már nem működött. Így én arra gondolnék, hogy az oldal valamilyen büntetés alatt volt és az új domainnek köszönhetően ez a büntetés megszűnt, de a sok backlink és látogatottság erejét a 301-es átirányítás átadta az új domainnek.

Én azt mondom, ha szükséges a domain váltás nem kell félni tőle, mert lehet, hogy még jól is elsülhet, persze én arra számítottam, hogy egy 10% visszaesés biztosan lesz a domain váltásnak köszönhetően, de erre nem igazán számítottam. Ha váltunk domaint szerintem számítsunk visszaesésre és ha erősödés lesz az sokkal jobb meglepetés.

Mutatok még egy statisztikát ahol látszik még nagyon jól az eredmény egy diagrammon, ezzel az oldallal adsense hirdetéseket futtatok és érdemes megnézni, hogy mi történt:

 

Láthatjátok mennyire megérte domaint váltani, ahol leesett nullára a bevétel és a hírdetés megjelenés az azért történt, mert az adsense-nek el kellett fogadnia az új domain-t, hogy hirdetések jelenhessenek meg rajta, sajnos ezt manuálisan végzik, nekem 1 hétbe tellt mire elfogadták az oldalt, de azt írják több hétbe is telhet.

A legfontosabb ha domaint váltasz, hogy 301-es átirányítást használj és nem csak a fő domainnon, hanem minden aloldalon ha használtál aldomaineket is akkor azokat se felejtsd.

Ezt a htaccess kódot használd új domain átirányításnál:

<IfModule mod_rewrite.c>
  RewriteEngine On
  RewriteCond %{HTTP_HOST} ^regidomain.com$ [OR]
  RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.regidomain.com$
  RewriteRule (.*)$ https://www.ujdomain.com/$1 [R=301,L]
</IfModule>

Ezen az oldalon ellenőrizheted, hogy jól működnek az átirányítások:

https://httpstatus.io/

Fontos, hogy az átirányítás csak egy legyen minden esetben, vagyis ez így nem jó:

 

Fontos, hogy a http: és https: www nélkül és www-vel is mindig a fő domainra mutasson egy 301-es átirányítással.

pl ha ezt írod a böngészőbe:

http://regidomain.hu

Azonnal arra ugorjon amit választottál, ha www nélkül használod az oldalt akkor oda ha www-vel akkor oda.

Sziasztok! Egy kis frissítés a cikkhez (2024-01-07), szerencsére az oldal SEO növekedése nem állt meg, íme az elmúlt 3 hónap a domain lecserélése óta az új domain search console eredménye:

 

És mutatom az adsense bevétel változást is napi bontásban:

Sok sikert, remélem segítettem.

Hozzászólás beküldése

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.